Συχνές ερωτήσεις που μας έχετε εκφράσει

 

Η Κατερίνα 2,5 δεν επιθυμεί να μοιράζεται την κούκλα της με την αδερφή της που είναι 3,5 ετών.

Είναι φυσιολογικό, τα παιδιά πριν τα 4-5 έτη να μην αντιλαμβάνονται την έννοια του “μοιράζομαι”. Επομένως δώστε χρόνο στα παιδιά μέχρι να φτάσουν στο συγκεκριμένο επίπεδο, εξηγώντας τους ποια είναι η ενδεδειγμένη συμπεριφορά.

 

Ο Γιάννης 18 μηνών τραβάει τα παιδιά των άλλων παιδιών. Είναι φυσιολογικό;

Ο Γιάννης τραβάει τα μαλλιά των άλλων παιδιών γιατί πειραματίζεται και επεξεργάζεται. Εξηγήστε στο παιδί ποια είναι η ενδεδειγμένη συμπεριφορά. Η ηλικία του δικαιολογεί αυτή την συμπεριφορα.

 

Η Μαρία 4 ετών κατανοεί τα πάντα, όμως μιλάει λίγο, το λεξιλόγιο της είναι περιορισμένο. Τι να κάνουμε;

Σύμφωνα με τα αναπτυξιακά στάδια του λόγου η Μαρία θα έπρεπε να χρησιμοποιούσε 4 με 5 λέξεις, να δημιουργεί προτάσεις και να περιγράφει γεγονότα. Για αναλυτικότερες οδηγίες θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο λογοθεραπευτή.

 

Ο Γιάννης μου είναι 4 ετών και δεν λέει σωστά το ρ. Μέχρι ποια ηλικία είναι φυσιολογικό;

Σύμφωνα με τα στάδια ανάπτυξης της ομιλίας το φώνημα ρ κατακτάται τελευταίο στην ηλικία των 5, 5 ετών, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να αργήσει μέχρι την ηλικία των 6 ετών.

 

Η Ευαγγελία μου, η κόρη μου είναι 3 ετών, δεν μιλάει ακόμα. Ο παιδίατρος μας καθησύχασε κι μας είπε να την γράψουμε στον παιδικό σταθμό. Συμφωνείτε σε αυτό;

Η επικοινωνία με συνομήλικα παιδάκια ορισμένες φορές βοηθάει το παιδί που δεν μιλάει ,σε άλλες όμως περιπτώσεις επιφέρει αρνητικές συνέπειες διότι το παιδί δεν μπορεί να γίνει κατανοητό και απομονώνεται. Για να έχουμε μια σφαιρική εικόνα των δυσκολιών του παιδιού προτείνουμε να αξιολογηθεί από Αναπτυξιολόγο-Παιδίατρο και από λογοθεραπευτή.

 

Η κόρη μου 4 ετών παρουσιάζει δυσκολία στην ροή της ομιλίας. Για τέσσερις μήνες η κατάσταση είχε βελτιωθεί, πλέον όμως το πρόβλημα έχει επανέλθει. Ο πατέρας της τραυλίζει. Είναι φυσιολογικό που τα συμπτώματα παρουσιάζουν έξαρση και ύφεση;

Ναι, είναι φυσιολογικό τα συμπτώματα να παρουσιάζουν έξαρση και ύφεση, στον αναπτυξιακό τραυλισμό. Είναι απαραίτητο όμως να γίνει λογοθεραπευτική αξιολόγηση.