Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ).

Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ).

Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και επικοινωνιακές ,πραγματολογικές δυσκολίες και χαμηλή αυτοεκτίμηση , φοβίες, άγχος.

Συνδυάζει  τις τέχνες του θεάτρου και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας όπως η Γνωσιακή και τη Συμπεριφορική θεραπεία.

Το  πρωτοποριακό μοντέλο του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος έχει ψυχοπαιδαγωγικό χαρακτήρα. Πραγματοποιήθηκε επιστημονική έρευνα και μελέτη στο πανεπιστήμιο Trinity της Ιρλανδίας , της οποίας τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ως προς την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Οι φανταστικές συναρπαστικές ιστορίες  σε συνδυασμό με τη θεατρική ένταση του προγράμματος έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον του παιδιού – εφήβου για ενεργή εμπλοκή στο πρόγραμμα.

Στόχος 

Το ΓΣΔ είναι κατάλληλο πρόγραμμα για να χρησιμοποιηθεί σε ομαδικές συνεδρίες. Οι στόχοι είναι ανάλογοι με τις ανάγκες των παιδιών . Ενδεικτικοί στόχοι είναι η ανάπτυξη κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων , βελτίωση της εικόνας του εαυτού, αντιμετώπισης φοβιών , στερεοτυπιών και εμμονών. Ανάπτυξη δεξιοτήτων διαλόγου, έκφρασης συναισθημάτων , ανάπτυξη ενσυναίσθησης. Ο έλεγχος παρόρμησης, η αύξηση της συγκέντρωσης και της προσοχής , η διεξαγωγή συμπερασμάτων και η ανάπτυξη της κεντρικής συνοχής .

Πως δουλεύουμε

Αρχικά πραγματοποιείται αξιολόγηση για τη διερεύνηση του λειτουργικού επιπέδου του παιδιού. Αναγνωρίζοντας τις εξατομικευμένες ανάγκες των παιδιών και βάση αυτών τίθενται οι στόχοι.

Μέθοδος

Η μέθοδος βασίζεται σε ιστορίες στις οποίες τα παιδιά συμμετέχουν διαδραματίζοντας ποικίλους ρόλους , λύνοντας γρίφους ,επιλύοντας προβλήματα , ανακαλύπτοντας χαμένους θησαυρούς . Με τη πολλαπλή έκθεση του παιδιού στα στοιχεία του δράματος παρουσιάζονται ευκαιρίες αντιμετώπισης των δυσκολιών μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα το παιδί να αναπτύσσει σωστά πρότυπα συμπεριφοράς.

Η θεματολογία των ιστοριών ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Η μαγεία του δράματος γοητεύει  και συναρπάζει τα παιδιά με αποτέλεσμα να εμπλέκονται με ιδιαίτερη χαρά στο πρόγραμμα.

Η θεματολογία των ιστοριών ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών

 

Πότε  είναι κατάλληλο το πρόγραμμα του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος

Για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, που έχουν διαγνωσθεί με  Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ), που αντιμετωπίζουν άγχος , χαμηλή αυτοπεποίθηση, δυσκολία στη δημιουργία καινούργιων φιλικών σχέσεων . Επίσης είναι κατάλληλο για παιδιά που έχουν παρακολουθήσει ατομικές συνεδρίες και θέλουν να γενικεύσουν μέσω της ενεργής συμμετοχής, σε ένα βιωματικό πρόγραμμα τις νέες τους δεξιότητες. Για παιδιά και εφήβους που θέλουν να καταπολεμήσουν τις φοβίες , το άγχος και τις εμμονές.

Πόση διαρκεί μια συνεδρία;

  • Η ατομική συνεδρία διαρκεί 45΄.
  • Η ομαδική συνεδρία διαρκεί 60΄.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται:

Στις ομάδες του Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος μπορούν να συμμετέχουν ηλικίες από 4 έως 18 ετών.

Αξιολόγηση

Για να δείτε εάν μπορείτε να ενταχθεί και το δικό σας μέλος στην ομάδα μας καλέστε μας. Η αξιολόγηση είναι δωρεάν.

 Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.