Πως να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει

Πως να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει

Η ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού εξελίσσεται σταδιακά. Είναι γεγονός ότι έχουν καταγραφεί ηλικίες ορόσημα που σηματοδοτούν την φυσιολογική εξέλιξη της ομιλίας του παιδιού. Ωστόσο υπάρχουν παιδιά που αναπτύσσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες  αργότερα.

Σε περίπτωση που θέλετε να ενθαρρύνεται το παιδί σας να αναπτύξει ομιλία ακολουθήστε τα παρακάτω tips

Διαβάστε μαζί

Τα παραμύθια, τα βιβλία με εικόνες γενικότερα, αποτελούν το καλύτερο υλικό, τόσο στην περίπτωση του γονέα, όσο και στην περίπτωση του λογοθεραπευτή . Οι έρευνες έδειξαν ότι η χρήση οπτικού υλικού -εικόνας βοηθά στην εκτόξευση του λεξιλογίου του παιδιού έναντι στην απλή ομιλία.

Πως να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει

Μιλήστε, εκφραστείτε ελεύθερα, κάθε στιγμή της ημέρας

Το γεγονός ότι το παιδί δεν μιλάει ακόμα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε βουβές ώρες και μέρες. Όσο πιο πολύ μιλάτε στο παιδί τόσο πιο πολύ το βοηθάτε να αναπτυχθεί η ομιλία του και να εμπλουτιστεί το λεξιλόγιο του. Αδράξτε την κάθε στιγμή μέσα στην ημέρα και περιγράψτε του τι κάνετε. Για παράδειγμα την ώρα που το κάνετε μπάνιο μπορείτε να περιγράφετε την διαδικασία. Προσοχή ,  να θυμάστε ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε  απλό λεξιλόγιο  και σύντομες προτάσεις, ανάλογα με τις δεξιότητες του παιδιού.

Επέκταση προτάσεων

Άλλη μια τεχνική που χρησιμοποιείται και στην λογοθεραπεία είναι η επέκταση προτάσεων από τον ενήλικα. Για παράδειγμα , εάν δείτε ένα σκυλί στο δρόμο και το παιδί πει «σκύλος» εσείς επεκτείνεται την φράση απατώντας «Ναι! Είναι ένας μεγάλος σκύλος».

Συζητήστε με το παιδί

Εάν το παιδί σας δεν λέει ή δεν αρθρώνει σωστά μια λέξη  μην το μαλώσετε . Επαναλάβετε τη λανθασμένη λέξη έτσι ώστε να την ακούει σωστά.

Δώστε επιλογές στο παιδί

Δημιουργήστε ευκαιρίες επικοινωνίας, δίνοντας στο παιδί τη δυνατότητα να επιλέξει αυτό που θέλει. Κατά τη διάρκεια της λογοθεραπείας, ο λογοθεραπευτής δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να επιλέξει ποιο παιχνίδι επιθυμεί να παίξει . Κάντε  και εσείς το ίδιο,  ρωτήστε το παιδί τι χυμό θέλει να πιει λέγοντας «Θέλεις χυμό πορτοκάλι ή χυμό μπανάνα ;». Σημαντικό είναι το παιδί να έχει μπροστά του τις δυο επιλογές.

Τέλος, εάν το παιδί σας απαντήσει δείχνοντας αυτό που προτιμά, ενθαρρύνετε το να χρησιμοποιήσει λέξεις .

Μιχαλοπούλου Δήμητρα
Λογοθεραπεύτρια , MEd